woensdag 3 mei 2017

Handelsovereenkomst met Canada

en hoe kom ik in het REX – Registered Exporter – Systeem 

Op 15 februari 2017 heeft het Europese Parlement – met 408 stemmen voor, 254 tegen en 33 onthoudingen – ingestemd met de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen de EU en Canada. Het EU parlement heeft hiermee de weg vrijgemaakt voor CETA om direct na de ratificering door de nationale parlementen van elk van de EU lidstaten en Canada  in werking te treden. Wanneer dit feitelijk plaatsvindt is nog niet te zeggen.   

Dit betekent voor de handel 


Binnen deze handelsovereenkomst is het mogelijk om met ongeveer 98% van de producten handel te drijven zonder invoerrechten te hoeven betalen. Voor ongeveer 1% van de producten geldt een prijsafbraakperiode van 7 jaar. 

De voorwaarde


De voorwaarde voor deze vrijstelling of korting op het invoerrecht is dat de goederen van oorsprong zijn uit de EU of Canada (bilaterale overeenkomst). Aan welke criteria de goederen moeten voldoen om de EU- of Canada-oorsprong te verkrijgen staat in annex 5 van het zogenaamde protocol. U kunt dit ook terugvinden in de Market Access Database onder  
Aantonen van de juiste oorsprong

Om de preferentiële oorsprong binnen de CETA overeenkomst aan te tonen, dient een verklaring van oorsprong volgens annex 2 page 55 bij de inklaring aanwezig te zijn. Deze verklaring wordt vermeld op de factuur of op een ander commercieel document dat de goederen voldoende identificeerbaar omschrijft.

Tekst van de verklaring: 

(Period: from___________ to __________(1))

The exporter of the products covered by this document (customs authorisation No ...(2)) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ...(3) preferential origin.

…………………………………………………………….............................................(4)

(Place and date)

...……………………………………………………………………..............................(5)  

Waardegrens
Wanneer de waarde van de ‘goederen van oorsprong’ niet hoger is dan € 6.000,00 dan is het vermelden van een Autorisatie- of REX-nummer niet nodig. Voor goederen met een lagere waarde kan iedere exporteur deze verklaring – mits juist toegepast – afleggen. Is de waarde hoger dan dient de EU exporteur opgenomen te zijn in het Registered Exporter System. De Regeling Toegelaten Exporteur is NIET voldoende.

Registratie
Met dit aanvraagformulier kunt u zich inschrijven in het REX-systeem.    
Lees meer over Aanmelden als geregistreerde exporteur voor de export naar Canada.

Verschil met andere overeenkomsten


Er kan NIET zoals in andere overeenkomsten met een EUR 1 document worden gewerkt. Zodra de waarde van de goederen van oorsprong boven de € 6.000,00 komt, moet men Geregistreerd Exporteur zijn om van het verlaagde recht gebruik te kunnen maken.

Verantwoordelijkheid
Bij verkeerde of onterechte aanspraak op het verlaagde recht, ligt de verantwoordelijkheid bij de IMPORTEUR! Hij/zij is degene die de aangifte ten invoer doet.  Als achteraf blijkt dat de exporteur ten onrechte een (oorsprongs-)verklaring heeft afgegeven, kan de importeur mogelijk de schade civielrechtelijk proberen te claimen bij de exporteur. De exporteur is immers degene die de (oorsprongs-)verklaring aflegt. U begrijpt dat het hanteren van de juiste leveringsconditie van groot belang is. 
Wetten en regels 
De regels van het REX-systeem vinden hun basis in artikel 64, lid 1, van het Douanewetboek van de Unie (DWU) (Verordening (EU) Nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad van 9 oktober 2013) en zijn nader uitgewerkt in (onder meer) de artikelen 70, 72, 73, 75, 77, 78-93, 99-109 en in de bijlagen 22-06, 22-07 en 22-20 van de Uitvoeringsverordening (Verordening (EU) Nr. 2015/2447 van de Commissie van 24 november 2015).

Meer lezen:






Binnen het Algemeen preferentieel Systeem (APS – GSP) wordt al met de REX registratie gewerkt:
https://download.belastingdienst.nl/douane/docs/med_nr4_nw_alg_pref_aps_gereg_export_do1041z1fd.pdf

Voor vragen over documenten kunt u contact opnemen met
KvK T 088 5851585 (4) 

tekst: Theo van de Velde, Adviseur OndernemersOndersteuning KvK
Met dank aan Frans van der Wielen van KPMG Meijburg & Co Tax Lawyers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten